Gestrest? Neem vrije tijd!

Heb je het gevoel dat je leven uit balans is of dat het niet zo zinvol is als je zou willen? De beslissingen die je neemt over hoe je je vrije tijd gebruikt, kunnen je geluk verbeteren. Volgens Martin Seligman kan een toonaangevende exponent in geluk onderzoek je leven ook betekenisvoller maken.

Wat kun je doen in je vrije tijd?

Vrije tijd is een essentiële menselijke behoefte. Vrije tijd kan worden gedefinieerd als een kans op persoonlijke betrokkenheid en/of doel in activiteiten die geen verband houden met uw beroep of carrière. Dit zijn de activiteiten:

 • Verjong je lichaam.
 • Hou je geest actief.
 • Stimuleer je geest.

Omdat de stroom van het leven wordt verstoord, raakt het leven zonder vrije tijd je snel uitgeput. Je moet ergens bij blijven als je in een “crunch” situatie zit om een deadline te halen. Er is doorzettingsvermogen en solide zelfmanagementvaardigheden voor nodig om deze periode door te komen, of het nu kort (een paar dagen) of lang (een paar maanden) is. Je kijkt uit naar de dag waarop je werk en vrije tijd weer in balans kunt brengen om het ritme te herstellen dat belangrijk is voor een optimale gezondheid.

Er wordt van uitgegaan dat genieten van vrije tijd geen vaardigheid vereist. Vrije tijd daarentegen lijkt moeilijker te waarderen dan werkgelegenheid. Het kan een uitdaging zijn om vrije tijd succesvol te kunnen inzetten. Wanneer er ongestructureerde tijd is om te vullen, worden sommige mensen ongemakkelijk. Geef jezelf toestemming om te leren genieten van je vrije tijd als dit je overkomt. Verdeel de tijd eerst in kleinere stukjes totdat je je meer op je gemak voelt.

Voordelen van vrije tijd

 • Stelt je in staat om contact te maken met anderen en tegelijkertijd na te denken over de betekenis van je eigen leven.
 • Helpt u bij het realiseren van uw dromen en het leveren van belangrijke bijdragen die uw leven verrijken.
 • Helpt u bij het waarderen van het huidige moment en de schoonheid in uw omgeving.
 • Verhoogt motivatie, concentratie, zelfrespect en creativiteit.
 • Verbetert gevoelens van geluk, dankbaarheid en sereniteit.

Alle vrijetijdbestedingen zijn goed voor je, namelijk: Games, atletiek, hobby’s en het lezen van een boek zijn voorbeelden van actieve activiteiten die de flow stimuleren. Andere vrijetijdsactiviteiten, zoals meer dan vier uur per dag televisie kijken en negatief denken, zijn passief en kunnen leiden tot apathie en wanhoop omdat ze niet veel expertise vereisen en niet veeleisend zijn.

Keuzes met vrije tijd

De beslissingen die je neemt over hoe je je vrije tijd gebruikt, hebben de mogelijkheid om je te verjongen. Het zou kunnen impliceren:

 • Sociale gelegenheden bezoeken
 • Artistieke expressie uitvoeren
 • Intellectuele stimulatie met een doel. 
 • Lichaamsbeweging die geschikt is.
 • Deelnemen aan activiteiten die je horizon verbreden.

Het is helemaal aan jou. Geniet ervan!

Activiteiten in je vrije tijd

Overweeg om kunst en ambachten als een creatieve uitlaatklep te nemen. Maak je eigen klieder kunstwerk en wie weet vind je het wel prachtig om te doen. Met verf kun je alle kanten op. Vraag je beste vriend/vriendin om mee te doen en maak er een leuke dag van.

Natuurlijk is er niks mis met een avondje bingewatchen naar jouw favorieten Netflix serie. Besteed je vrije tijd goed, je hebt er weinig van dus haal er het beste uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *